Följ Colliers International

Är de framtida byggnationerna i Göteborg startpunkten för en ommöblering?

Nyhet   •   Jan 27, 2017 13:04 CET

Hyresgästerna efterfrågar flexibla lokaler och den stora efterfrågan i kombination med det låga utbudet gör att hyresnivåerna kan tänkas ligga kvar på samma nivå om inte öka något. Man kan ana en viss oro i kring de kommande byggnationerna i centrala Göteborg i närheten av centralstationen och Götaälvsbron. Detta gör att hyresgästerna söker sig mot andra centrala områden, som inte kommer påverkas av byggnationerna, så som Gårda och Mölndal. I dessa områden har flera fastighetsägare satsat på att renovera sitt befintliga bestånd och flera nya kontorsfastigheter har byggts eller planeras bygga.

Med kontor i dessa områden slipper framför allt bilförare ta sig genom centrum. Det är lättillgängligt och hyrorna ligger lägre. Idag ligger nyproducerade kontorslokaler i Mölndal runt 1 600 kronor/m² och i Gårda runt 2 500 kronor/m². Det är en betydande skillnad i hyresnivåerna och områdena ligger mindre än fem kilometer ifrån varandra med samma lättillgänglighet.

En negativ förändring i Göteborg är den ökade utflyttningen. De senaste åren har inflyttningen och utflyttningen till Göteborg i princip tagit ut varandra. Framför allt barnfamiljer väljer att flytta ut från centrum av olika anledningar vilket gör att ytterområdena blir mer attraktiva. De senaste fem åren har totalt 195 000 personer flyttat till Göteborgs kommun men cirka 175 000 personer har flyttat ut. Det innebär att Göteborgs invånarantal enbart ökat med cirka 20 000. En negativ förändring för en stad som vill se sig som en tillväxtort. Sanningen är att det inte görs tillräckligt med till exempel kollektivtrafik och trafikläget i Göteborg.

Vi tror att ett ökat intresse och en väsentlig prisskillnad är att vänta i Göteborgs ”B-lägen”. Hyresgästerna kommer börja röra på sig under 2017 vilket kommer leda till hyresökningar i dagens B- lägen och vakanser är att vänta i områden som Lilla Bommen och Gullbergsvass. I takt med att flera centrala A-lägen blir mindre attraktiva så är det läge att investera i områden utanför centrala Göteborg.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.