Följ Colliers International

Transaktionsåret 2016

Nyhet   •   Jan 27, 2017 11:42 CET

Det har väl inte undgått någon att 2016 blev som väntat ett rekordår. Redan under det första halvåret hade transaktionsvolymen ökat med… 48 % gentemot motsvarande period 2015 och nu kan vi konstatera att det under 2016 gjordes transaktioner för över 210 miljarder kronor. Det är cirka 40 % mer än föregående år. Över 700 transaktioner har registrerats över 40 miljoner kronor.

Att transaktionsvolymen överstiger 200 miljarder kronor finns det inga oklarheter i men med hur mycket är ett mysterium. Det finns ett stort mörker tal anser vi. Flera transaktioners köpeskilling offentliggörs aldrig och det stora antalet mindre affärer som görs under 40 miljoner kronor publiceras mer sällan. Inte hellre Datscha registrerar transaktioner under 40 miljoner kronor. Vi vill så ett slag för att det kan innebära att transaktionsvolymen under 2016 är närmare 220 miljarder kronor.

Sverige har utvecklats tvärtemot övriga Europa där transaktionsvolymen minskat efter Brexit. Några konsekvenser på Trumps vinst har inte heller det lett till en försvagning. Sveriges ekonomi förblir stark och den svenska fastighetsmarknaden förblir ett högintressant investeringsalternativ. Brexit är en av anledningarna till att Riksbanken fortsätter att hålla reporäntan på historiskt låga nivåer, -0,5 % och den förväntas förbli under 0 % under 2017 och även 2018. Detta för att Riksbanken vill stötta konjunkturen och ekonomin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.