Följ Colliers International

Nedåtgående trend i industrimarknaden

Pressmeddelande   •   Sep 25, 2012 16:00 CEST

Colliers Internationals senaste rapport om industrimarknaden i Europa visar att Prime rents-nivåerna förblev i stort sett oförändrade under första halvåret 2012. De osäkra ekonomiska utsikterna har påverkat hyresgästernas vilja att skaffa sig nya lokaler sedan 2011. Trots det har många hyresgäster varit intresserade av att skaffa bättre, effektivare och mer miljömässigt hållbara lokaler under den här perioden.

Det bristande utbudet av kvalitetslokaler är i nuläget den viktigaste faktorn för att säkerställa att de högsta hyresvärdena förblir på den nuvarande nivån. Få spekulativa projekt är under planering eftersom byggherrarna på de allra flesta marknader bara åtar sig att bygga kundanpassade lagerlokaler.

Erik Barnekow, Ansvarig för Industrial & Logistics, EMEA på Colliers International säger:

“Det är hos de strategiskt bra placerade tillväxtmarknaderna i central- och Östeuropa, Baltländerna och Turkiet där vi kan se en uppgång i prime-hyror. Vi tror att vi i lägen som Prag, Warszawa, Bratislava, Istanbul och St Petersburg kan komma att se en uppgång i prime-hyror det kommande året."

“I västra Europa är det lägena med begränsad tillgång till yta, som London Heathrow, Antwerpen och Bryssel där sannolikheten är störst för ökade hyresnivåer."

Colliers rapport visar dock att om den ekonomiska situationen inte förbättras i de ekonomiskt tyngda länderna kan det bli ytterligare minskningar i prime rents i Aten, Lissabon och Madrid.

Investeringsöversikt

På investeringssidan förutspår Colliers att Prime yields-nivåerna på de flesta övervakade marknaderna förväntas förbli oförändrade.

Ewen Hill, director of Investment, EMEA på Colliers kommenterar:

“Även om det finns oro för kontorshyresmarknaden så har den förblivit stabil för de bästa fastigheterna och lägena, samtidigt som extremt låga statsobligationsräntor i Tyskland och Storbritannien, som uppfattas som skyddszoner, fortsätter att stödja prissättningen."

"En ytterligare spread av yield-nivåerna för lagerfastigheter kommer att märkas i Sverige på grund av begränsade finansieringsmöjligheter för  industri- och logistikfastigheter, vilket påverkar investerarnas efterfrågan. Utan någon botten i sikte för Atens minskande hyresvärden räknar vi med att prime yield-nivåerna kommer att fortsätta att öka där."

Rapporten visar också att en marginell komprimering av prime yields-nivåerna väntas på vissa västeuropeiska marknader, särskilt Frankfurt och Wien.

Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 522 kontor i 62 länder. I Sverige finns vi i Stockholm och Göteborg. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.