Följ Colliers International

Prime rents för fastigheter och logistik i EMEA stabila under andra halvåret 2011

Pressmeddelande   •   Feb 22, 2012 15:54 CET

De allra flesta marknader som övervakades av Colliers International för halvårssammanställningen EMEA Industrial and Logistics Rent Map upplevde inga förändringar av prime rents för lagerlokaler under andra halvåret 2011.

De mest betydande ökningarna noterades på nyckelmarknaderna i Skandinavien och Baltikum, med de högsta ökningarna i Oslo (+8 %) och Göteborg (+6,1 %).

Vad gäller årlig förändring av prime rent för lagerlokaler presterade Moskva och Tallinn bäst med ökningar på 19,2 % respektive 17,5 %.

Betydande fall under andra hälften av 2011 noterades i Wien (- 9 %), Geneve (- 6,3 %) och Aten (-6 %). På de marknader som hade upplevt de mest betydande fallen under de första sex månaderna av 2011 låg prime rents kvar på samma nivå, med Aten som ett tydligt och föga förvånande undantag.

Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers International säger: -"Sverige och de skandinaviska länderna avviker jämfört med de europiska länderna i och med att hyrorna har stigit. Orsaken är ett för litet utbud av effektiva logistikytor samtidigt som vi inte sett någon avmattning av efterfrågan. Hur efterfrågan utvecklar sig framöver är dock osäkert. Vi ser inga reella tecken på avmattningen och eventuella framtida kostnadsbesparingar driver snarare på efterfrågan på effektiva logistikytor."  

Majoriteten av de marknader som övervakades noterade inga betydande förändringar av prime yields under andra halvåret. Fyra marknader såg något fallande avkastningskrav, inklusive Düsseldorf (-25 bps) och Helsingfors (-25 bps). Efter kraftigt fallande avkastningskrav i St. Petersburg och de centrala områdena i Baltikum under första halvåret 2011, noterades inga fortsatta förändringar på dessa marknader då investeringsmarknaderna i områdena stabiliserades.

Under de kommande 12 månaderna förväntas prime rents förbli stabila i de flesta nyckelområden. Fortsatta ränteökningar är förväntade i Tallinn och på de huvudsakliga ryska logistikmarknaderna i Moskva och St. Petersburg. Marknader som Bratislava, Lissabon och Aten förväntas uppleva en nedgång för prime rentals.

Avkastningskraven förväntas överlag förbli oförändrade. Vi förväntar emellertid att se ett visst fall i avkastningskraven i Frankfurt och München.

Colliers International EMEA Industrial and Logistics Rents Map innefattar prime rents och yields för industri och logistik på de största marknaderna i regionen.

Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 512 kontor i 61 länder. I Sverige finns vi i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.