Skip to content
Distributionen den sista kilometern sker på marken

Press release -

Distributionen den sista kilometern sker på marken

Den nya rapporten European Retail & Logistics Insights – From Sheds to Shelves från Colliers International menar att framtiden för drönarleveranser kan stå på spel på grund av skyhöga fastighetskostnader och krav från den Europeiska kommissionen om hårdare reglering.

"Med stigande hyror och mer komplicerade förordningar om luftrummet kan drönare ställa till med mer problem än det är värt", säger Tim Davies, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics på Colliers International.

Eftersom försäljningen på nätet ökar finns det också ett växande behov av lokala leveranshubbar som levererar varor till konsumenter.

Analysen i rapporten visar att industriella fastigheter spelar ut alla andra typer av kommersiella fastigheter. Efterfrågan på lokaler från företag som Amazon har stigit och värdet på fastigheter ökar. Leveranskostnaderna för den sista kilometern påverkas av den begränsade ytan runt städer som London, där andra fastigheter som bostadshus ofta får större politiskt stöd.

Fastighetskostnaderna gör det dyrare att flytta varor samtidigt som regleringarna troligtvis kommer att sätta käppar i hjulet för drönarleveranser. Europeiska kommissionen sa förra året att man vill ha ytterligare regleringar för kommersiella drönare som ska gälla i hela EU. Man menade att ytterligare regleringar kan behövas för att förhindra problem med säkerhet, sekretess och dataskydd. Kommersiella drönare kan bära avlyssningsenheter och därmed hota sekretessen för bosatta, företag och offentliga organ som finns i drönarnas flygväg. Det har lett till oro för den nationella säkerheten och integritetsintrång samt för bullerföroreningar.

Tim Davies, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics, tror att den ökande oron för kommersiella drönare i luftrummet leder till förordningar som kan kullkasta planerna för en högteknologisk revolution av leveranser.

"Rapporten menar att återförsäljare i stället kan utnyttja befintliga metoder bättre, som Londons växande nätverk av Uber-taxibilar och lager i butiken", förklarar Paul Souber, chef på Central London Retail Agency.

2013 meddelade Amazon att leveranser i utvalda områden skulle utföras av kommersiella drönare med start 2015. Det utlöste stor uppståndelse och man talade om leveransernas "rymdålder". Men ännu har drönarna inte kunnat lyfta från marken.

----- SLUT -----

Topics

Regions


OM COLLIERS INTERNATIONAL

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16 300 anställda på 502 kontor i 67 länder. Med ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över levererar vi globala verksamhetslösningar, mäklarverksamhet, fastighets- och tillgångsförvaltning,  hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, realkreditfinansiering och insiktsfulla analyser.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se

Contacts

Lovisa Edström

Lovisa Edström

Press contact Head of Marketing & Communications Sweden +46 70 323 27 96
Karoline Fagerheim

Karoline Fagerheim

Press contact Head of Marketing & Communications Nordics +47 928 405 54
Colliers
Norrlandsgatan 15
109 95 Stockholm
Sverige