Följ Colliers

Fastighetsägarna säljer för billigt i Göteborg

Pressmeddelande   •   Apr 11, 2016 15:00 CEST

I en ny analys om ombildningsmarknaden i Göteborg menar Colliers International att fastighetsägarna säljer för billigt. I Malmö har man hittat en bra nivå för ombildningsaffären med en ungefärlig rabatt på 26 % för de boende. I Göteborg ligger rabatten för hyresgästen på hela 44 %. "Här finns det mycket att göra för fastighetsägarna och marknaden bör nog betraktas som snedvriden till hyresgästernas fördel", säger Urban Blücher på Colliers International.

Ombildningsrapporten visar att det har ombildats 32 fastigheter från hyresrätt till bostadsrätt mellan januari 2014 - september 2015. Bostadsrättsföreningarna har i genomsnitt betalat 29 981 kr/m² för fastigheten. Den enskilde hyresgästen har betalat ca. 26 410 kr/m² i insats. Den som sålt sin bostadsrätt vidare på öppna marknaden inom ett år efter ombildningen har i genomsnitt sålt för 43 551 kr/m² och gjort en vinst på i genomsnitt 77 % i förhållande till erlagd insats.

De dyraste bostadsrätterna ligger i centrala Göteborg och de lägsta priserna hittar vi i Angered och Bergsjön. I Bergsjön har dock en otrolig värdeutveckling skett. Man har på fem år gått från 4 000 kr/m² till 15 000 kr/m² (375 %) . Nu rusar priserna även i förorten och miljonprogrammen i Göteborg.

Colliers International har tidigare gett ut ombildningsrapporter för Stockholm, Göteborg, Malmö samt flera andra städer i Sverige.

Om Colliers International Group

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16 000 anställda i 66 länder. Med en företagsam kultur tillhandahåller Colliers anställda ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över. Tjänsterna är strategisk sälj- och köprådgivning, uthyrning, globala verksamhetslösningar, fastighets- och tillgångsförvaltning, arbetsplatslösningar, hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, marknadsanpassad research och insiktsfulla konsulttjänster.

För de senaste nyheterna från Colliers, besök Colliers.com eller följ oss på Twitter: @Colliers och LinkedIn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se