Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ovanligt många distributionslager färdigställs i år

I år bedöms det färdigställas 13 distributionslager runt om i Sverige eller strax över 300 000 m². Det är den tredje högsta volymen sedan Colliers mätning startade 2002. Årets volym blir slaget av toppåret 2006 och 2009. En anledning till 2009 års höga etableringsvolym är att finanskrisen hösten 2008 bidrog till att många beslut på etableringar fick skjutas på framtiden. Årets volym kommer av en stark BNP-tillväxt under kv 3 - kv 4 2010 samt kv 1 - kv 2 2011 i och med att tiden från beslut till en färdig logistikanläggning är ca 18 månader. Men det finns andra faktorer som påverkar den höga siffran, som t ex att konsolideringen mot större distributionslager fortsätter.

Man kan också se att etableringarna idag ägs till ca 50 % av slutanvändarna vilket är något fler än normalt. Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers International bedömer att detta beror på den förhållandevis dyra finansieringen som bl. a logistiksegmentet drabbats av. Investerare når helt enkelt inte upp till sina krav avseende ränta på eget kapital.

Erik Barnekow säger: - Tyvärr får vi flera signaler på att banker bedömer hela logistiksegmentet som mer osäkert och straffar därför segmentet med en högre marginal. Det är förvånansvärt att kontor i B-lägen fortfarande kan få bättre finansieringsvillkor än prime logistik, men det bottnar antagligen i en viss slöhet hos bankerna som inte orkar ta reda på underliggande fakta i varje enskilt affärscase.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 512 kontor i 61 länder. I Sverige finns vi i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.

Presskontakt

Eva Silfwerflycht

Eva Silfwerflycht

Presskontakt Digital & PR Marketing 073 807 06 78

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Linnégatan 2
114 47 Stockholm
Sverige