Följ Colliers International

Ovanligt många distributionslager färdigställs i år

Pressmeddelande   •   Feb 07, 2012 10:43 CET

I år bedöms det färdigställas 13 distributionslager runt om i Sverige eller strax över 300 000 m². Det är den tredje högsta volymen sedan Colliers mätning startade 2002. Årets volym blir slaget av toppåret 2006 och 2009. En anledning till 2009 års höga etableringsvolym är att finanskrisen hösten 2008 bidrog till att många beslut på etableringar fick skjutas på framtiden. Årets volym kommer av en stark BNP-tillväxt under kv 3 - kv 4 2010 samt kv 1 - kv 2 2011 i och med att tiden från beslut till en färdig logistikanläggning är ca 18 månader. Men det finns andra faktorer som påverkar den höga siffran, som t ex att konsolideringen mot större distributionslager fortsätter.

Man kan också se att etableringarna idag ägs till ca 50 % av slutanvändarna vilket är något fler än normalt. Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers International bedömer att detta beror på den förhållandevis dyra finansieringen som bl. a logistiksegmentet drabbats av. Investerare når helt enkelt inte upp till sina krav avseende ränta på eget kapital.

Erik Barnekow säger: - Tyvärr får vi flera signaler på att banker bedömer hela logistiksegmentet som mer osäkert och straffar därför segmentet med en högre marginal. Det är förvånansvärt att kontor i B-lägen fortfarande kan få bättre finansieringsvillkor än prime logistik, men det bottnar antagligen i en viss slöhet hos bankerna som inte orkar ta reda på underliggande fakta i varje enskilt affärscase.

Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 512 kontor i 61 länder. I Sverige finns vi i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.