Gå direkt till innehåll
Caj Virta, Head of Valuation på Colliers.
Caj Virta, Head of Valuation på Colliers.

Nyhet -

Hur har Covid-19 påverkat fastighetsmarknaden ur ett värderingsperspektiv?

Hur har Covid-19 påverkat fastighetsmarknaden ur ett värderingsperspektiv? Vilka segment är heta och hur kommer marknaden att utvecklas? Vi frågade  Caj Virta, Head of Valuation på Colliers.

Hur har Covid-19 påverkat fastighetsmarknaden?
De senaste åren, innan Covid-19, har i princip alla segment inom den kommersiella fastighetsmarknaden visat en stark utveckling. Det senaste halvåret har hyresbostäder, samhällsfastigheter, logistik- och och livsmedelshandelsfasigheter fortsatt varit väldigt attraktiva och vi har värderat många projekt inom dessa segment. Vår uppfattning är även att prime-fastigheter med bra lägen är fortsatt attraktiva, medan det har varit relativt lite transaktioner av sekundära kontorsfastigheter och handelsfastigheter.

Hur värderar man fastigheter om det inte sker några transaktioner?
Givetvis är det betydligt svårare att göra en värdebedömning om det inte finns några jämförbara transaktioner till värderingsobjektet eller om antalet transaktioner är få och inte direkt jämförbara. Vi utgår då från den bästa informationen vi har vilket kan innebära att vi väljer att ha ett större område för ortsprismaterialet t.ex hela Sverige eller till och med Europanivå. Eller så utgår vi från vad investerare just nu har för avkastningskrav och är beredda att betala för en fastighet, trots att det inte blir någon transaktion då säljaren inte är beredd att sälja för det priset. Aktiemarknaden och prisutvecklingen för fastighetsbolagens aktier kan även vara en bra indikation på värdeutvecklingen. Under hösten 2020 har aktiekursen för många svenska fastighetsbolag utvecklats väldigt starkt.

Hur kommer fastighetsmarknaden att utvecklas kommande år?
Fastigheter ses fortsatt som en attraktiv investering med en bra avkastning i förhållande till risk. Den nuvarande låga räntan bedöms av många fortsätta vara låg och med en god möjlighet till finansiering kommer fastighetsmarknaden vara fortsatt attraktiv. Min bedömning är att risken just nu finns i vissa av de nuvarande historiskt höga hyresnivåerna och om hyresgästerna kommer att klara av att betala den höga hyran på lång sikt eller om vi kommer att se en justering nedåt.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caj Virta

Caj Virta

Head of Valuation Valuation 072 560 81 20

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Linnégatan 2
114 47 Stockholm
Sverige