Gå direkt till innehåll
Antwerpen, Rotterdam och Düsseldorf är Europas största logistiska nav

Pressmeddelande -

Antwerpen, Rotterdam och Düsseldorf är Europas största logistiska nav

Den globala fastighetsrådgivaren, Colliers International har rankat Antwerpen, Rotterdam och Düsseldorf som de största logistiska naven i Europa i sin senaste rapport, Logistics Cities, a European Comparison. Kiev, Istanbul och Bratislava har rankats topp tre som ideala lägen för kostnadsintensiva verksamheter.

Rapporten undersöker både mogna och framväxande logistik- och industricenter i Europa och rankar dem utifrån två kriterier som spelar en avgörande roll i val av lägen för tillverkning och distributionsaktiviteter.

Distribution

Ur ett distributionsperspektiv dominerar städer i Belgien, Nederländerna och Tyskland i topp 10 i rapporten. Dessa städer skapar “the Blue Banana”, en osammanhängande korridor av städer som är strategiskt placerade i Europas ekonomiska hjärta.

Erik Barnekow, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics på Colliers International, säger: “Vad som benämns som “the Blue Banana” är de mest tätbefolkade och rikaste delarna av regionen vilket gör dem till ett logiskt val för företag som vill nå så många kunder som möjligt på snabbast möjliga tid. De drar också fördel av närheten till stora Europeiska hamnstäder och flygplatser, de största konsumentmarknaderna samt en omfattande och relativt kunnig pool av arbetskraft.”

Bland städerna avslöjar rapporten att Liege i Belgien och Lille i norra Frankrike erbjuder en särskilt bra kompromiss mellan maximal tillgång till marknaden och låga kostnader. Norra Italien erbjuder också god tillväxtpotential för distributionsaktiviteter med Milano och Bologna i en topp 20 placering,
särskilt givet den förväntade ökningen inom frakttrafik genom de norra Adriatiska hamnarna.

Tillverkning

När det gäller tillverkning är kostnad en nyckelfaktor i val av läge och här dominerar städer inom centrala Östeuropa samt grannländerna i öster såsom Ukraina.

Från ett tillverkningsperspektiv har Kiev den högsta positionen följt av Istanbul, Bratislava, Katowice och Sofia. Med en genomsnittlig ersättning på €3 500/år per anställd i transport- och
lagersektorn står sig Kiev konkurrenskraftigt i vår rapport, mycket just tack vare arbetskostnaderna.

Istanbul står ut genom att framhäva sina relativt lägre kostnader än de flesta andra städer och bra nivå på infrastrukturen som blir allt bättre då ett flertal pågående och planerade projekt slutförs i regionen.

Rapporten markerar också Englands framgångsrika industritransformation, i synnerhet i East Midlands som gradvis har sett sin produktionsbas skifta från gruvdrift till biltillverkning. Liksom Sunderland som var ett center för skeppsbyggnad i nordöstra England och som nu har blivit en
biltillverkande kluster. Mycket tack vare Nissans investeringar.

Erik Barnekow, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics på Colliers International, fortsätter: “Den
fortsatta framgången för Nissanfabriken i nordöstra delen av England har gjort att området ökat sin andel av den globala produktionen. Området klättrar i värdekedjan och producerar fordon i det högre segmentet”.  

Barnekow sammanfattar: “Södra Europa är den enda regionen utan någon tydlig konkurrensfördel i vår analys, varken inom tillverkning eller distribution.  Men, som man pålyser i rapporten, detta kan ändras eftersom vissa länder blir mer konkurrenskraftiga vad gäller kostnader främst p.g.a. de strukturella reformer som nu genomförs”

- slut-


Ämnen

Kategorier

Regioner


OM COLLIERS INTERNATIONAL

Colliers International är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 13,500 anställda på 482 kontor i 62 länder. Som ett dotterbolag till FirstService Corporation, har Colliers International ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över, som globala verksamhetslösningar, mäklarverksamhet, fastighets- och tillgångsförvaltning,  hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, realkreditfinansiering och insiktsfulla analyser. Den senaste årligen återkommande undersökningen av the Lipsey Company rankade Colliers International som den andra mest erkända kommersiella fastighetsrådgivaren i världen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se

Presskontakt

Lovisa Edström

Lovisa Edström

Presskontakt Head of Marketing & Communications Marketing 070 323 27 96

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Kungsgatan 9
111 43 Stockholm
Sverige