Gå direkt till innehåll
Is flexibility the future? - Colliers International
Is flexibility the future? - Colliers International

Pressmeddelande -

Flexibilitet och samarbete på arbetsplatsen är nyckeln till tillväxt

Enligt Colliers Internationals senaste undersökning ”Is Flexibility the Future?” har de kontorsbaserade sysselsättningsnivåerna inom EU vuxit med 5 miljoner. Det motsvarar 4,3 procents ökning över de senaste 10 åren och överträffar den tidigare toppen från 2008.

”En ökning med bara 4,3 procent kan verka marginell”, säger Guy Douetil, chef för EMEA Corporate Solutions för Colliers International, ”men med hänsyn till den stora påverkan från trenden mot entreprenad och utflyttning inom EU, den globala finanskrisen från 2008 till 2012 och påverkan av åtstramningar på både den offentliga och den privata sektorn, ser det faktiskt positivt ut för kontorsanställningar inom EU.”

Damian Harrington, chef för EMEA Research, säger: ”Denna tillväxt har drivits av de liberala ekonomiernas möjlighet att reagera på förändringar, återfinna balansen och attrahera investeringar från den privata sektorn. Den återspeglar också deras mer flexibla förhållningssätt till anställning, med ökningar inom både kontraktsanställningar och egenföretagande efter den globala finanskrisen för att sätta igång ökad sysselsättning. Norden har också sett positiv tillväxt av liknande skäl. Tekniksektorn spelar en stor roll för omvandlingen av de marknaderna.” 

Rapporten visar dock tydligt att det finns vinnare och förlorare inom EU när det gäller ökad sysselsättning. I Västeuropa har tillväxten till exempel varit mycket mer dämpad och visar bara 1,8 procents ökning för kontorsbaserad sysselsättning. Och i Sydeuropa har tillväxten för kontorsjobb varit negativ sedan 2005 med en minskning på 4,6 procent.

Harrington tillägger: ”Tyskland har återhämtat sig men har hållits tillbaka av kapacitetsbrist inom arbetskraften. Frankrike är i en liknande position av dämpad tillväxt, men har hållits tillbaka ännu mer av en oförmåga att öka flexibilitet för anställningar.

”I Sydeuropa har jobbtillväxten varit mer problematisk. Spanien och Italien har lamslagits av begränsande och oflexibel arbetslagstiftning och båda dessa stora ekonomier, vid sidan av de mindre ekonomierna i Portugal och Grekland, har oönskade tal för ungdomsarbetslöshet på över 40 procent. De goda nyheterna är att en vändning, tack vare reformer av regelverket som gör det möjligt för företag att agera mer flexibelt, är på väg för de sydeuropeiska länderna.”

Colliers Internationals rapport drar slutsatsen att flexibilitet, samarbete och förmågan att anamma nya sätt att arbeta är nyckeln till EU-ländernas tillväxtpotential. Guy Douetil sammanfattar: ”I och med att fler mobila och tekniskt kunniga anställda ansluter sig till arbetskraften väntar vi oss att omvandlingen till nya arbetssätt kommer att förbättras kontinuerligt i hela Europa.”

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Colliers International Group

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16 000 anställda i 66 länder. Med en företagsam kultur tillhandahåller Colliers anställda ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över. Tjänsterna är strategisk sälj- och köprådgivning, uthyrning, globala verksamhetslösningar, fastighets- och tillgångsförvaltning, arbetsplatslösningar, hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, marknadsanpassad research och insiktsfulla konsulttjänster.

För de senaste nyheterna från Colliers, besök Colliers.com eller följ oss på Twitter: @Colliers och LinkedIn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se

Presskontakt

Lovisa Edström

Lovisa Edström

Presskontakt Head of Marketing & Communications Marketing 070 323 27 96

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Kungsgatan 9
111 43 Stockholm
Sverige