Följ Colliers

I Europa hyrdes ett av fem kontor ut till teknikföretag

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2015 15:00 CEST

TMT-sektorn (teknologi, media och telekom) var den mest aktiva branschen av Västeuropas åtta viktigaste kontorsmarknader och stod för 22 % av det totala kontorsutnyttjandet under 2014 enligt Colliers IQ rapport.

TMT är den sektor som upptog mest kontorsyta med 954 000 m² under 2014 (en ökning med åtta procent jämfört med 2013) och överträffade finans- och affärssektorerna i städer som London, Dublin, Amsterdam och Tysklands sex stora städer – Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf och Stuttgart.

Bruno Berretta, Senior Research Analyst på Colliers International EMEA, kommenterar det så här: ”TMT-sektorn expanderar snabbt i hela Europa med en betydande anställningstillväxt vilket i sin tur påverkar kontors-, industri- och logistikfastighetsbranschen.”

”Den här sektorn skiljer sig från andra genom att den ofta behöver kontorsutrymmen som är anpassade efter specifika krav, i synnerhet flexibla ytor och hyresvillkor som kan anpassas efter tillväxt eller åtstramningar med kort varsel. Detta gäller särskilt nyetablerade företag som inte vet om de fortfarande finns kvar om 12 månader.”

Efter de senaste kommersiella framgångarna med exempelvis Mojangs Minecraft och Rovios Angry Birds, har de skandinaviska länderna med Sverige och Finland i spetsen fått rykte om sig att vara produktiva spelutvecklarländer. Därför är det kanske inte så förvånande att e-gamingföretagen var bland de mest aktiva tekniska aktörerna på Stockholms uthyrningsmarknad förra året. Trots hård konkurrens om passande lokaler ser de ekonomiska utsikterna för Stockholmsregionen positiva ut och TMT-sektorns efterfrågan på marknaden fortsätter. 

Colliers International tar fram TMT-fokuserade rapporter, så kallade IQ-rapporter, två gånger om året. Syftet är att identifiera de mest etablerade och framträndande tekniknaven i Europa och utvärdera hur den här branschen påverkar och formar om kontorsmarknaderna.

-SLUT-

OM COLLIERS INTERNATIONAL

Colliers International är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16 300 anställda på 502 kontor i 67 länder. Som ett dotterbolag till FirstService Corporation, har Colliers International ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över, som globala verksamhetslösningar, mäklarverksamhet, fastighets- och tillgångsförvaltning,  hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, realkreditfinansiering och insiktsfulla analyser.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se