Gå direkt till innehåll
I Europa hyrdes ett av fem kontor ut till teknikföretag

Pressmeddelande -

I Europa hyrdes ett av fem kontor ut till teknikföretag

TMT-sektorn (teknologi, media och telekom) var den mest aktiva branschen av Västeuropas åtta viktigaste kontorsmarknader och stod för 22 % av det totala kontorsutnyttjandet under 2014 enligt Colliers IQ rapport.

TMT är den sektor som upptog mest kontorsyta med 954 000 m² under 2014 (en ökning med åtta procent jämfört med 2013) och överträffade finans- och affärssektorerna i städer som London, Dublin, Amsterdam och Tysklands sex stora städer – Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf och Stuttgart.

Bruno Berretta, Senior Research Analyst på Colliers International EMEA, kommenterar det så här: ”TMT-sektorn expanderar snabbt i hela Europa med en betydande anställningstillväxt vilket i sin tur påverkar kontors-, industri- och logistikfastighetsbranschen.”

”Den här sektorn skiljer sig från andra genom att den ofta behöver kontorsutrymmen som är anpassade efter specifika krav, i synnerhet flexibla ytor och hyresvillkor som kan anpassas efter tillväxt eller åtstramningar med kort varsel. Detta gäller särskilt nyetablerade företag som inte vet om de fortfarande finns kvar om 12 månader.”

Efter de senaste kommersiella framgångarna med exempelvis Mojangs Minecraft och Rovios Angry Birds, har de skandinaviska länderna med Sverige och Finland i spetsen fått rykte om sig att vara produktiva spelutvecklarländer. Därför är det kanske inte så förvånande att e-gamingföretagen var bland de mest aktiva tekniska aktörerna på Stockholms uthyrningsmarknad förra året. Trots hård konkurrens om passande lokaler ser de ekonomiska utsikterna för Stockholmsregionen positiva ut och TMT-sektorns efterfrågan på marknaden fortsätter. 

Colliers International tar fram TMT-fokuserade rapporter, så kallade IQ-rapporter, två gånger om året. Syftet är att identifiera de mest etablerade och framträndande tekniknaven i Europa och utvärdera hur den här branschen påverkar och formar om kontorsmarknaderna.

-SLUT-

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM COLLIERS INTERNATIONAL

Colliers International är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16 300 anställda på 502 kontor i 67 länder. Som ett dotterbolag till FirstService Corporation, har Colliers International ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över, som globala verksamhetslösningar, mäklarverksamhet, fastighets- och tillgångsförvaltning,  hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, realkreditfinansiering och insiktsfulla analyser.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare med specialisering inom uthyrning, förvaltning, och försäljning av kommersiella fastigheter och lokaler. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning inom alla delar av den kommersiella fastighetsmarknaden.  

För de senaste nyheterna från Colliers International Sverige, besök colliers.se

Presskontakt

Lovisa Edström

Lovisa Edström

Presskontakt Head of Marketing & Communications Marketing 070 323 27 96

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Linnégatan 2
114 47 Stockholm
Sverige