Följ Colliers

Ingen förändring för kontorsmarknaden i EMEA regionen

Pressmeddelande   •   Okt 01, 2012 11:14 CEST

Enligt Colliers Internationals senaste rapport om kontorsmarknaden i Europa ligger prime rents-nivåerna i stort sett oförändrade. Men på några av de svagare marknaderna, utanför Europas hjärta, är det sannolikt att hyrorna kommer sjunka.

Rapporten pekar på att en utbredd ekonomisk stiltje i regionen, utan någon direkt lösning på krisen i euroområdet, är den största anledningen till att företagen fortsätter att ha en försiktig hållning till att ta på sig större kostnader genom expansion.

Craig Stachwell, Head of office agency, EMEA på Colliers International säger: - ”Det faktum att företag tenderer att lägga sina flyttplaner på is uppvägs av ett begränsat utbud av kontor på de flesta marknader. Detta hjälper till att hålla hyrorna stabila. Men vi förväntar oss en ökning av hyrorna i London, Stockholm, München och i Wien, som alla är starka marknader och därför har en stabil efterfrågan.”

Colliers rapport förutser dock en minskning på den Schweiziska marknaden på grund av låg efterfrågan då värdet på den lokala valutan är en nyckelfaktor som påverkar hyresgästernas affärs- och hyresverksamhet. Lissabon och Madrid förväntas också få en minskning i hyrorna då de kämpar med svåra ekonomiska villkor.

Thomas Jalde, ansvarig för Tenant Representation på Colliers International i Sverige säger: -”Det är låga vakanser i centrala Stockholm, vilket medför stabila och i vissa fall fortfarande högre hyror för moderna effektiva kontor i Stockholm. Vi kan se att fastighetsägarna gärna tecknar längre avtal än tidigare då det kommer att ske större utflyttningar från de centrala delarna av city de närmsta åren.”

Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 522 kontor i 62 länder. I Sverige finns vi i Stockholm och Göteborg. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.