Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Polen tippas bli Europas viktigaste logistiknav år 2020

I en ny white paper serie från Colliers International undersöker man Europas industri- och logistikmarknader. Denna marknad är på väg att växa exponentiellt i Europa över de kommande 10 åren enligt den senaste forskningen från Colliers international. Polen och Turkiet tippas bli mest gynnade. 

Rapporten analyserar de breda makroekonomiska trenderna som Colliers förväntar sig ska driva förändringen av Europas logistikmarknader under de kommande tio åren. Nyckelfaktorerna presenteras nedan:

 • Ekonomisk tillväxt i östra Europa kommer att spela en nyckelroll i påverkandet av ny infrastruktur och nya försörjningskedjor inom Europa.
 • Polen i synnerhet, tippas stiga fram som en viktig kraft eftersom man drar nytta av ny infrastruktur, tillverkning och växande konsumentefterfrågan.
 • Istanbul är redan integrerad i det Europeiska järnvägsnätverket och den ytterligare 14 336 km spårlängd som är planerad för utveckling under nästa decenium kommer att driva på utökad frakt genom Europas sydöstra gräns.
 • Uppkomsten av nya djupvattenhamnar i Turkiet kommer att underlätta ökade omlastningar i östra Medelhavet.
 • Hamnarna i norra Adriatiska havet kommer att bli ännu viktigare eftersom de utökar sin contanierkapacitet.
 • Handeln mellan Europa och Asien kommer att öka markant vilket sätter tryck på befintliga försörjningskedjor och skapar nya.
 • Kina och Indien kommer att spela en ökande roll i global handel under det kommande decenniet och därefter.

  Erik Barnekow, Chef för Colliers EMEA Industrial & Logistics kommenterar:

”Den globala ekonomiska spelplanen förändras och Asien blir en viktigare handelspartner för Europa relativt USA. Detta medför även förändringar för logistikstrukturen i Europa. Den framtida varuförsörjningen kommer delvis gå andra vägar än idag, vilket underlättas av viktiga infrastruktursatsningar i nyckelländer.”   

 Colliers Internationals rapport identifierar också följande städer som “Framträdande distributionsnav” år 2020:

 • Gdansk/Gdynia (Polen)
 • Lodz (Polen)
 • Katowice/Wroclaw (Polen)
 • Bratislava (Slovakien)/Brno (Tjeckien)
 • Izmir (Turkiet)
 • Belgrad/Nis (Serbien)
 • Istanbul (Turkiet), Moskva (Ryssland) och St Petersburg (Ryssland) som alla kommer att växa till stora nav

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Colliers är ett av världens största företag inom fastighetsrådgivning med 522 kontor i 62 länder. I Sverige finns vi i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Vi ökar lönsamheten för investerare, fastighetsägare och hyresgäster inom kommersiella fastigheter. Våra marknader är Kontor, Industri & Logistik, Handel samt Bostäder.

Presskontakt

Eva Silfwerflycht

Eva Silfwerflycht

Presskontakt Digital & PR Marketing 073 807 06 78

Accelerating success.

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda. Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.
Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Workplace Advisory & Project Management, Tenant Representation & Enterprise Clients, Research samt Valuation.
Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 17 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

Colliers
Linnégatan 2
114 47 Stockholm
Sverige